Outdoor guiden: Praktisk
Oct 29, 2024Maden
Maden du medbringer afhænger meget af hvad du skal. Er du på en gåtur et par timer, en vandre ferie, en cykeltur over nogle dage, kanotur mm? kommer du forbi indkøbsmuligheder, eller skal du have alt med fra start?
Hvordan kan du bære det, og hvor meget kan du bære.
Snacks kommer du rigtig langt med, masser af snacks. Der findes næsten ikke noget bedre end en marsbar efter 5 km i benene. Kop nudler er nemme og lette at lave på en tur, de fylder ikke så meget. Du vil blive overasket over hvor lækker, en portion kopnudler er, efter en hel dag på farten. Du kan også finde færdigretter der kun lige skal tilsættes vand, som fx suppe, pasta eller grød.
Der findes rigtig mange udgaver af tur mad. F.eks. Frysetørret mad i poser fra friluftsbutikkerne, som blot skal tilsættes kogende vand, og vupti, så er der et dejligt varmt måltid. Benytter du dig af det, så slipper du for at slæbe en masse ingredienser med og maden kan let tilberedes ved en trangia eller gasbrænder.
Har du bilen med, og adgang til bål, så er der virkelig ingen grænser for hvad du kan tilberede. Og så er det hyggeligt. Her er det kun fantasien der sætter grænser. Fyld bilen med bålgryder, eller brug din trangia som gryde, medbring skærebræt, kniv, og grydeskeer og gå så igang med gourmetretterne.
Er du primitiv rejsende, så kan du bruge et låg som skærebræt, en dolk som kniv og din spork til at røre rundt med.
Mangler du inspiration til bål mad, så kig gerne i spejderkogebogen, her er der mange gode bud på tur mad.
Tænk ikke for meget i korrekt ernæring, når du er på tur. Maden skal være let, og det skal være sjovt. Du skal ikke slæbe på for meget, for det bliver for tungt, og det må gerne være noget der ikke tager al for lang tid at lave da du ofte vil være sulten når du sætter dig for at lave maden. Det skal heller ikke være mad der brænder let på, for du vil ofte være et sted, hvor der ikke lige er de bedste opvaskemuligheder. Så måske du skal droppe røræggende til morgenmaden.
Pasta er altid godt. Og har du børn med, så kan du komme langt med ketchup og en pose revet ost, og bum, alle er glade. Top den evt. med fiskepinde og remoulade.
Hvad gør man når man skal på toilettet
Look no further, jeg deler mine erfaringer, også de mindre kønne af dem
Toiletturene, var noget af det der afholdte mig fra overhovedet at bevæge mig ud i naturen til at starte med, for selvom jeg har stor erfaring i at skovtisse, så var jeg på bar bund, hvad angik, toiletturen når man ikke bare skulle tisse, og når man har sin menstruation.
Rigtig mange shelterpladser har heldigvis toiletmuligheder. Nogle bedre end andre. Nogle har fine tolietforhold, andre har et lille skur med et muldtoilet. Uanset hvilke toiletforhold du ankommer til, så er det altid en god ide at have ekstra toiletpapir og håndsprit med. Mange steder har i forvejen, men du kan ikke være sikker.
Ankommer du til et sted der ikke har nogen toilet muligheder, så er en skovl, en rigtig god ide. Det kan være en lille have skovl der ikke fylder mere end den kan være i tasken. Grav et hul, sæt dig ned på hug, eller stil dig med numsen bagud og hold fast i en gren/træ, og "do your thang". Bagefter kan du grave dine efterladenskaber ned og ingen kan se at du har været på besøg.
Du kan også have en skraldepose med, og samle op efter dig, lige som du gør med hundens efterladenskaber. Næste gang du komme forbi en skraldespand, så smider du posen ud. Og ja, man skal lige over den første tid, man går afsted med en lortepose hængene på tasken, men altså det er bedre at du rydder op efter dig, end at andre kommer til et overskidt natursted.
Til dig der har dårlige knæ og ikke kan sidde på hug, så holder du fast i et træ, eller finder en gren at sidde på.
Du kan også anskaffe dig en tislet, med sådan en kan du stå op og tisse. Og det er ret smart, hvis du har udfordringer med at sætte dig på hug. Jeg har ikke prøvet sådan en endnu, men den står på min -to try- liste.
Tip: Anskaffer du dig en tislet, så øv dig i badet først.
En tisseklud, er også at anbefale. Det er i stedet for at slæbe en masse toiletpapir med. når du har tisset, så tørrer du dig med en tisse klud, som du bagefter hænger til tørre på din rygsæk ved hjælp af en karabinhage. Her lugter den ikke, da den bliver luftet igennem, og du kan bruge den igen og igen. Den skal selvfølgelig vaskes når du har muligheden for det eller skylles op om aftenen.
Og ja nogle gange får man altså publikum på, når man sidder der og tisser i skoven. Som dengang hvor jeg satte mig bag et shelter, for at få lidt privatliv, men ikke havde set den mountainbike rute der gik lige bag ved shelteret. Så jeg fik mig lidt af en overraskelse og cykelrytterne fik sig lidt af et syn, da de pludselig kom farende imod mig der sad der uden bukser på.
bål
Bål er virkelig hyggeligt, og lidt af et samlingspunkt. Det er et sted, hvor vi kan skabe fællesskaber, dele historier, eller blot sidde og nyde lyset og varmen fra flammerne.
Skal i lave bål det sted du skal være, så tjek op på om der allerede er brænde til stede, hvis ikke, kan du undersøge om det er tilladt at sanke på området, hvis det ikke er det, må du medbringe det selv. Brændesække kan købes i de fleste byggemarkeder og på tankstationer.
Medmindre du har et tændstål og ved hvordan det skal bruges, så er det en god ide at medbringe en lighter, optændingsbriketter og aviser. Der er mange måder at tænde op i et bål på og hvilken der er smartest, kommer nok an på hvad du har til rådighed af brænde, optænding, og små pinde.
Der er dog nogle vigtige regler du skal overholde nå du laver bål. Lav kun bål på dertil indrettede bålpladser. Tjek altid om der er afbrændings forbud, og respekter dette. Og sluk bålet inden du går i seng. Laver du bål på stranden, så sørg for at der ikke længere er varme i gløderne når du forlader det. Du må aldrig dække det til med sand, dette gælder også din engangsgrill bakke.
Når du sidder rundt om bålet, er der ofte kun hårde træstammer til rådighed. Så for din egen krops skyld, da medbring selv et sidde underlag der gør det blødere, eller en campingstol, du ved du sidder godt i. Det kan godt betale sig at have sådan en med.
Overnatning i det fri
Hold varmen om natten
Til en overnatning i Naturen, behøver du ikke noget fancy outdoor gear. Ligesom med yogaudstyr kan du bruge det, du har derhjemme. Men det kan være dejligt at have noget, der sikrer at du holder varmen.
Skal du overnatte udendørs, enten i telt, shelter eller under åben himmel, er tøjet vigtigt at være opmærksom på. Her skal tænkes lag på lag. Uld inderst er for nogen nok til natten. Andre sover nøgne, og finder den bedste varme på den måde. Det må du prøve dig frem med.
Jeg selv ligger med uldent undertøj, og varme rene sokker. Da de strømper jeg har haft på hele dagen, vil være fugtige og derved gøre det svært at holde varmen.
Hav gerne en ekstra trøje med, du kan hoppe i når det bliver koldt, selv samme trøje kan du bruge som hovedpude når du skal sove. Smart ik.
Fryser du i sove posen, kan det være en god ide at investere i en inderpose/lagenpose, i uld eller silke fordi det hjælper dig med at holde på varmen, hvis din sovepose ikke er varm nok.
Er dit underlag ikke varmt nok, kan du benytte et reflekterende underlag, som du placere under dit underlag.
Bliver du kold om hovedet, kan en lille hue, eller halsedisse bruges. Vil du undgå kolde tær, kan du putte dagens tøj ned i bunden af soveposen, på den måde holder du tæerne varme og sikrer dig noget varmt tøj at tage på dagen efter.
Oplever du at blive kold om hofterne når du sover, så tag et halstørklæde eller et tæppe og vikl rundt om dine hofter inden du hopper i soveposen som et ekstra isolerende lag.
Shelter, friteltning, booking
Der er ganske få regler i Danmark når du overnatter i naturen.
Du må gerne overnatte på stranden. Men du må ikke campere. Derfor må du ikke slå telt op da det anses som at campere.
Der er 275 skove i Danmark, som du må fritelte i. Det betyder at du ikke behøver overnatte på en indrettet plads, men kan telte hvor end ud har lyst i den gældende skov. Ved friteltning gælder 1-2-3 reglen. Det betyder at du må overnatte 1 nat, i 2 stks. 3 pers telte.
Ud over friteltning, findes der mange telt pladser, nogle er først til mølle, og andre kan bookes.
Der findes også massere af shelterpladser rundt omkring. Vil du være sikker på at det er ledigt når du kommer frem, så find et shelter du kan booke. Men du kan også benytte dig af de shelters der har status: først til mølle. Ved nogle shelters må du også gerne slå telt op, men det kan du ofte læse om på shelterpladserne.
Du kan finde de fleste shelters inde på Shelter appen. Eller via Naturstyrelsen. Du kan også finde shelters på book en shelter.