Min Personlige Guide til Yoga Udstyr: Hvad Jeg Anbefaler og Hvorfor
Aug 01, 2024Når det kommer til yogaudstyr, er valget meget individuelt. Det afhænger ikke kun af din krops behov og yogaens stilart, men måske også lidt af dit temperament. Jeg har selv prøvet mig frem, og det er derfor med mine egne erfaringer, at jeg gerne vil dele lidt om, hvad der virker for mig.
Jeg underviser primært i Hatha og Restorativ yoga, så det er ud fra dette perspektiv, jeg vil komme med mine anbefalinger. Men husk på, at vi alle har forskellige behov – og det, der fungerer for mig, fungerer måske ikke for dig, og det er helt okay. Yoga handler om at finde sin egen vej, og det gælder også, når vi taler om udstyr.
Yogaudstyr giver værdi – når du føler, det støtter din praksis
Yoga måtter, blokke, bælter, bolstre, tæpper, meditationspuder, øjenpuder – listen er lang! Men lad mig starte med det vigtigste – yoga måtten.
I mange år var jeg ikke særlig optaget af yogaudstyr. Jeg husker, hvordan jeg en gang lavede yoga hjemme på stuegulvet, hvor jeg brugte en gammel sofapude som bolster og et halstørklæde som bælte. Det fungerede faktisk fint, og det bekræftede mig i, at yoga ikke behøver at handle om dyrt udstyr. Du kan komme langt med ting, du allerede har derhjemme. Men på et tidspunkt følte jeg, at det kunne være rart at investere i noget, der kunne støtte min praksis på en anden måde.
Yoga måtter – hvorfor det betyder noget
Når det kommer til måtter, er der utallige mærker og varianter på markedet. Jeg har både brugt billige måtter, som dem fra Flying Tiger, og de har da gjort deres arbejde. Men hvis du virkelig ønsker noget, der holder, og som kan modstå lidt sved og slid, så vil jeg anbefale mærker som Liforme og Manduka.
Jeg har selv en Liforme måtte, som jeg har haft i over 5 år, og den ser stadig ud som ny. Det, der gør en god måtte vigtig for mig, er dens stabilitet. Jeg sveder hurtigt på hænderne, og jeg har brug for en måtte, hvor jeg ikke glider i stillinger som hundestrækket. Manduka måtterne er fantastiske til dette, og de er virkelig holdbare. En god, fast måtte gør en verden til forskel for din praksis, og hvis du vælger en, der er lidt tykkere (4 mm eller mere), kan du sikre dig, at du står fast og undgår irritation i længere stillinger.
Jeg har også en rejsemåtte fra Manduka, som er superpraktisk hvis jeg selv er på farten. Dog er den ikke særlig tyk, så den fungerer bedst, når du ligger noget ekstra under. Jeg ville ikke bruge den alene til en lang session.
Bolster og pøller – en kærlig støtte
Yoga bolster (eller pøller) har jeg en stor kærlighed for. De er fantastiske til at støtte kroppen i de mere afslappende og restorativ yoga stillinger. Hvis du laver meget restorativ yoga, vil jeg anbefale bolstre fyldt med kapok – de er blødere og behagelige at ligge på. jeg har erfaring med bolster fra Yogamo.dk, som er perfekt til at ligge på under lang tid, og det giver min krop den nødvendige støtte.
Som et billigere alternativ har jeg også brugt de runde bolstre fyldt med boghvedeskaller. De kan justeres, så de bliver mere eller mindre fyldte, og de fungerer også godt til at have under knæene eller til at støtte din ryg. Den bedste del ved dem? Hvis du fjerner nogle af skallerne, kan de bruges til at lave små tyngdepuder eller til øjenpuder senere. En win-win!
Blokke og bælter – støt dig selv undervejs
Jeg elsker yoga blokke, og jeg har haft flere forskellige typer gennem årene. Jeg har prøvet både skum, træ og kork, og jeg har fundet ud af, at det vigtigste er, at de er faste i materialet. Jeg bruger mest skumblokke fra Manduka – de er både stabile og behagelige at arbejde med. Træblokke er lidt hårde for mig, og kork kan være fantastisk, men jeg synes, at skum giver den bedste balance.
Et bælte er et andet element, som kan være hjælpsomt. Jeg har haft et bælte med D-ring lås i mange år, og det har fungeret fint. En vigtig ting at tænke på er længden – jeg købte engang et bælte, der kun var 180 cm langt, og det var simpelthen for kort til mig. Der gik faktisk lidt tid før jeg opdagede at det var for kort, jeg gik og troede at jeg var forkert og for tyk til yoga bælter. I dag bruger jeg et bælte på 2,5 meter, og det gør en stor forskel.
Tæpper – tænk på komforten
Jeg har altid haft en kærlighed for tæpper i yoga. De kan være billige, som de fra Jysk, eller de kan være tunge, som de fra Manduka. Jeg elsker mit tunge uldtæppe fra Manduka, som jeg bruger under Restorativ yoga eller når jeg laver Savasana. Tyngden skaber en følelse af dyb ro i kroppen, og det er noget, jeg virkelig værdsætter, og så er det varmt.
Tøj – det skal være behageligt
Når det kommer til yoga tøj, er det ikke nødvendigt at investere i noget dyrt eller fancy. Jeg har lavet yoga i alt fra min pyjamas til mit daglige tøj, så længe det føles behageligt. Blødt, åndbart og bevægeligt tøj er ideelt – det skal ikke stramme, og du skal kunne bevæge dig frit i det. Hvis din pyjamas fungerer for dig, så brug den med glæde! Yoga handler om at føle sig godt tilpas i sin egen krop, ikke om at følge et bestemt modefænomen.
Find dit eget udstyr
Jeg håber, at du har fået noget inspiration til, hvordan du kan vælge yogaudstyr, der passer til dig og din praksis. Husk på, at yoga ikke handler om, hvad du har, men hvordan du praktiserer. Du kan helt sikkert komme langt med det, du allerede har, men hvis du føler, at udstyr kan hjælpe dig med at få mere ud af din praksis, så er det en investering, der kan være det hele værd.
Jeg vil altid anbefale, at du går ud og mærker og fornemmer udstyret, hvis du har mulighed for det, så du kan mærke, hvad der passer bedst til dig. Hvis du ikke kan, så vælg noget, der tiltaler dig, og som er anbefale af andre der har samme kropstype som dig.
Jeg glæder mig til at høre om dine egne erfaringer med udstyr, og hvis du har fundet noget, der har gjort en stor forskel for din yoga, vil jeg elske at høre om det! Del det med mig og andre der læser med i kommentarene herunder
Hvis du har lyst til at dykke dybere ned i din egen selvomsorg og opleve bevĂŠgelse pĂ„ en ny mĂ„de, sĂ„ er du velkommen i min medlemsklub.Â
Dyk ned i ro og bevÊgelse & og tag hÄnd om dig selv, - Sammen.